045 de tuinschool

. . . . _ . . . . .

Op uitnodiging van Mevrouw Meijer zijn we gevraagd om deel te nemen aan een ontwerpend onderzoek voor de renovatie en uitbreiding van een tweetal basisscholen, gymzaal en peuterspeelzaal in Velserbroek.

Het originele gebouw is ontworpen in de jaren ’80 door Siem Schaafsma en bestond destijds uit drie gelijke “stempels” voor drie verschillende denominaties. Door de jaren heen is het gebouw geleidelijk uitgebreid en aangepast. Met deze aanpassingen zijn bepaalde originele kwaliteiten verloren gegaan. Een voor ons belangrijke verloren kwaliteit is het daglicht in de centrale ruimte. Het gebouw is opgebouwd uit wanden van grijze betonsteen en ook de schoolpleinen zijn voorzien van een harde materialisatie bestaande uit 30x30 betontegels.

Dit resulteert in een gebouw met een overwegend grijze en grauwe uitstraling.

Ons ontwerp laat zien hoe het anders zou kunnen. Een gezonde school die baadt in het daglicht en waar buitenruimtes zowel fysiek als visueel altijd nabij zijn. Onderzoeken te over die de positieve uitwerking van een groene leeromgeving aanstippen. Groen draagt bij aan welbevinden, reduceert stress en helpt de biodiversiteit.

Door op strategische posities te slopen en uit te breiden ontstaan er binnentuinen op de plekken die voorheen donker en naar binnen gekeerd waren. We bieden een gevarieerd aanbod van schoolpleinen met specifieke karakters. Tuinen voor educatie als verlengstuk van het klaslokaal. Tuinen voor sport en spel om veel te kunnen bewegen. Tuinen voor rust en bezinning om even te ontspannen. Een ruimtelijke omgeving die is afgestemd en ontworpen is op specifieke activiteiten.

Beide scholen hebben een centrale plek in het gebouw waar de gebruikers samenkomen. De verschillende buitenruimtes liggen direct gekoppeld aan deze plek. Het is een multifunctionele ruimte die gebruikt kan worden voor vieringen en bijeenkomsten.

De ene school focust op klassikaal onderwijs en heeft daarmee ook de wens voor grote lokalen. De andere school onderwijst ook veel buiten de lokalen op leerpleinen. De relatie tussen lokaal en leerplein is daar van belang. De originele stempels zijn zodanig aangepast dat de ruimte passend aansluit op het specifieke onderwijs.

Zowel de te renoveren gebouwdelen als de nieuw te bouwen gebouwdelen zijn bedacht in houtbouw. Een combinatie van houtskeletbouw, glulam liggers en kolommen, houten kanaalplaatvloeren en houten kozijnen. Materialen en producten zijn gekozen op basis van een lage of positieve carbon footprint.

Opdrachtgever Mevrouw Meijer

Locatie Velserbroek, Noord-Holland

Omvang ca. 4.500 m2 bvo

Ontwerp 2023