044 behouden waard

. . . . _ . . . . _

Een gebied wegvagen en dan opnieuw beginnen, dat kan anders, dat moet anders. In een tijd waar grondstoffen schaars zijn en onze gezamenlijke carbon footprint blijft stijgen moeten we anders ontwikkelen. Zorgvuldig kijken en vervolgens reageren op wat er al is, wat er was en wat er had kunnen zijn. Ontwerpen door te reageren op het verleden, heden en toekomst van de plek.

Onze inzending laat een tegengeluid horen op de gebiedsvisie zoals gepresenteerd door OKRA. Een alternatieve uitkomst door anders om te gaan met het vertrekpunt. Het vertrekpunt niet zien als een beperkend obstakel maar als bron van informatie en kansen om een plan te ontwikkelen dat verankerd is op zijn plek. Een plan dat waardevolle gebouwen, infrastructuren en natuur behoudt en versterkt. Erkennen dat de ziel van de plek het behouden waard is.

Dit stuk stad heeft een rijke historie en is over decennia uitgegroeid tot wat het nu is. Op het eerste gezicht oogt het gebied wellicht rommelig en getuigend van weinig ruimtelijke kwaliteit. Ons plan tracht te laten zien dat er wel degelijk verborgen kwaliteit is onder het oppervlak die via strategische ingrepen tot uiting kan komen.

De gebiedsvisie van OKRA laat een traditionele ontwikkeling zien. Negentig procent slopen en opnieuw beginnen. Aan de hand van de vijf thema’s is een alternatieve ontwikkeling ontworpen die qua vierkante meters vergelijkbaar is maar met behoud en versterking van karakter van het gebied.

Een pleidooi voor het nauwkeurig verdichten van stedelijke gebieden door op zoek te gaan naar de verborgen potentie. Schoonheid zien waar het niet vanzelfsprekend is en zorgvuldig omgaan met hetgeen er was, is en kan zijn.

AFVALKATHEDRAAL

De herbestemming van de Afvalkathedraal gebruikt de vijf thema’s op gebouwniveau. We zien potentie in de bestaande openingen van het gebouw, waar het water en buitenruimte het gebouw ingaan en andersom.

Door het gebouw verder te openen en delen van de gevel te verwijderen versterken we dit karakter en ontstaat een gebouw dat sterk verweven is met zijn directe omgeving. Het gebouw wordt een actief onderdeel van het park, de gehele dag, het hele jaar door.

De huidige indeling van de Afvalkathedraal is gebaseerd op een logistiek proces. Afvalverwerking in vier stappen. Deze vier zones van het gebouw blijven behouden in de herbestemming maar krijgen een andere functie.

De eerste zone is bedoeld voor voedselproductie, het kweken van groente en fruit. De tweede zone is voor voedselverwerking, de derde en vierde zone hebben een flexibel karakter en zullen verschillende rollen vervullen. Zo is een marktopstelling mogelijk in de derde zone waar voedsel verkocht wordt. In de vierde zone wordt gegeten en ontspannen. Bijeenkomsten behoren ook tot de mogelijkheden in de vorm van feesten, sportevenementen of beurzen.

De in het verleden geplande uitbreiding van de Afvalkathedraal biedt een aanleiding tot het verlengen van een deel van de constructie en een publieke ruimte te definiëren als onderdeel van het gebouw. Vanaf deze buitenruimte heeft het gebouw het meest open karakter en nodigt uit tot bezoeken. Vanaf deze buitenruimte kan ook de SPOORLIJN betreden worden. De route voert door het gebouw heen en treedt op momenten ook buiten het gebouw.

De volgroeide bomen aan de zijde van de trekvliet vormen een groen decor vanuit het gebouw. Niet enkel visueel maar ook via een fysieke verbinding worden groen en water beleefbaar gemaakt.

Klik hier voor de publicatie prijsvraag afvalkathedraal.

Opdrachtgever Stichting Rondeltappe-Bernoster-Kemmers - Architectuur Lokaal

Locatie Den Haag

Omvang ca. 100.000 m2 bvo

Ontwerp 2022