003 buitenhuis
_ _ _ _ _ . . . _ _
In een tuin gelegen tussen een dijk en akkerland hebben wij een buitenhuis ontworpen.
Het voornaamste doel van onze opdrachtgevers was het creëren van een plek waar zij meer konden genieten van de tuin en het uitzicht over de polder. Wij hebben dit vertaald naar een houten structuur die verweven is met haar directe omgeving. Bestaande bomen en planten zijn opgenomen in de structuur. De gevel kan volledig worden geopend zodat de grens tussen binnen en buiten vervaagd. De luifel draagt hier ook aan bij en creëert een tussenzone.
Het buitenhuis is slechts 54 m2 groot, maar bij goed weer kan de gehele vlonder ervaren worden als vloeroppervlak en wordt het oppervlak vergroot naar 210m2. Deze vloer ligt iets verhoogd ten opzichte van het maaiveld zodat de tuin deels onder het buitenhuis doorloopt. De vlonder kraagt gedeeltelijk over de bestaande sloot die de grens vormt tussen tuin en polder. Vanaf hier ontstaat een vergezicht over het steeds veranderende akkerland. De pergola in de structuur zorgt voor een zeer directe relatie vanuit het buitenhuis met het groen. Een groot deel van het dak wordt middels spuwers afgewaterd op dit deel van de tuin en irrigeert de bomen en planten.
Modulair
De structuur is vervaardigd uit gelamineerd lariks gecombineerd met CLT. Drie CLT-schijven geven stabiliteit aan de constructie. Het is een modulaire constructie uitgezet op een stramien van 1,5 meter in twee richtingen. Op het stramien zijn lariks kruiskolommen geplaatst die het dak dragen.
De modulaire constructie is ingevuld met zes geprefabriceerde elementen. De binnenvloer, de buitenvloer, de open gevel, de dichte gevel, het binnendak en het buitendak. De structuur is op een aantal plekken niet ingevuld en biedt ruimte voor bomen en planten.
Hout, hout, hout
Qua materialisatie is er veel gewerkt met hout om de CO2 impact van dit gebouw zo laag mogelijk te houden. Hout is gebruikt in de lariks hoofddraagconstructie, de lariks kozijnen, de lariks gevelbekleding, de houtvezelisolatie, berkenhouten vloer en plafond, padoek vlonderdelen en houtskeletbouw gevels. Het dak is voorzien van mos/sedum, enerzijds als een waterbuffer en anderzijds als integratie van gebouw en groen. De woning is volledig demontabel gedetailleerd en er is dan ook enkel gewerkt met droge verbindingen.
Het buitenhuis is all-electric en maakt gebruik van elektrische vloerverwarming, elektrische boilers en elektrisch koken. De overstekken zorgen voor passieve zonwering. De verhoging in het dak maakt het mogelijk dat warme lucht kan opstijgen. Daarnaast zorgt de bijna volledig te openen gevel ervoor dat de wind door het huis kan waaien.
Bouwen zonder aannemer
De woning is volledig in BIM uitgetekend. Het bestaande zwembad is in het werk ingemeten, deze fysieke coördinaten zijn als digitaal uitgangspunt gebruikt. De 3D modellen van de stalen fundering en houten hoofddraagconstructie zijn meerdere malen digitaal ingeladen, geoptimaliseerd en uitgewisseld.
De opdrachtgever heeft zelf geacteerd als hoofdaannemer en heeft de juiste onderaannemers bij elkaar gebracht. Als architect hebben wij de rol van werkvoorbereider vervuld en het BIM-model gebruikt om alle benodigde producten te bestellen. Door alles op voorhand uit te zoeken was er op de bouw nagenoeg geen afval.
Het modulaire ontwerp maakt het mogelijk om veel te prefabriceren en het geheel als een bouwpakket op locatie in elkaar te zetten. Dit geldt voor de hoofddraagconstructie, alle vlonderelementen, plafondelementen en vloerdelen. Deze zijn op voorhand in een geconditioneerde hal gemaakt en vervolgens in het werk geplaatst.
Opdrachtgever Particulier
Locatie Heinenoord, Zuid-Holland
Omvang 54m2 bvo
Ontwerp 2018 – 2019
Bouw 2019 – 2020
Constructeur Transistor, Gouda
Installatie-adviseur Kusters Bouwadvies, Hendrik-Ido-Ambacht